Οι καλύτεροι προορισμοί με ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε από τον/την thanassis στις

Πάνω από 750 ιαματικές πηγές έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και το ηφαιστειογενές έδαφος είναι ένας λόγος για αυτήν την πληθώρα πηγών.

Δυστυχώς έχουν αξιοποιηθεί μόνο μερικές δεκάδες από αυτές τις πηγές και ακόμα λιγότερες είναι αυτές που διαθέτουν αξιοπρεπείς και σύγχρονες υποδομές για τον επισκέπτη. Η χρήση του νερού που αναβλύζει από τη γη και περιέχει μεταλλικά και χημικά στοιχεία που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό, είναι κάτι που γίνεται από την αρχαιότητα στον ελληνικό χώρo. Η θερμοκρασία στις περισσότερες πηγές ιαματικών νερών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 37 ως 42 βαθμούς Κελσίου. Οι προορισμοί με ιαματικές πηγές που προτείνουμε δίνουν και άλλες ευκαιρίες για βόλτες, δραστηριότητες, φαγητό και αξιοθέατα.

Λουτρά Πόζαρ, Αριδαία

Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές Πόζαρ (σλαβική ονομασία που σημαίνει θερμότητα) έχουν θερμοκρασία περίπου 37°C και θεωρούνται ιαματικά. Μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε κράτηση για κάποια από τις μικρές εσωτερικές πισίνες (για 1, 6 ή 12 άτομα) ή να προτιμήσετε την εξωτερική πισίνα με τα ιαματικά νερά, όπου ακριβώς δίπλα πέφτει ο καταρράκτης με κρύο νερό. Πολλοί τολμούν ακόμα και τον χειμώνα να δοκιμάσουν την εξωτερική πισίνα και να εναλλάσσουν το ζεστό με το κρύο νερό.

Λουτρά Αγκίστρου, Σέρρες

Κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, 45 χιλιόμετρα από τη λίμνη Κερκίνη, στην άκρη του χωριού Άγκιστρο, αναβλύζουν τα θερμά ιαματικά νερά που έρχονται από το βουνό. Δεν υπάρχει μια μεγάλη πισίνα, αλλά πολλές μικρές πισίνες σε δωμάτια που μπορείτε να κλείσετε μόνο για εσάς και τους φίλους σας. Το νερό έχει θερμοκρασία από 39 ως 41 βαθμούς Κελσίου και καλό είναι να μη μείνετε πάνω από μισή ώρα. Τα λουτρά είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και είναι μοναδική η αίσθηση να μπείτε στο ζεστό νερό ένα βράδυ που έξω θα κάνει κρύο. Απαραίτητες οι κρατήσεις. Μπορείτε να ζητήσετε το παλιό βυζαντινό χαμάμ που είναι πιο ατμοσφαιρικό σε σχέση με τις καινούριες πισίνες.

Λουτρά Αιδηψού, Εύβοια

Μέχρι και 82 βαθμούς Κελσίου φτάνει το νερό που έρχεται από τα έγκατα της γης, από βάθος μέχρι και 2,5 χιλιομέτρων, για αυτό πρέπει να προσέχετε όταν πλησιάζετε. Οι πηγές είναι διάσπαρτες στον οικισμό σε εξωτερικούς χώρους και η καλύτερη επιλογή είναι η πηγή που αναβλύζει από βράχο στη θάλασσα και κατά μήκος της παραλίας. Μπορείτε να δροσίζεστε στο νερό της θάλασσας και να ζεσταίνεστε ξανά από τα ιαματικά νερά. Αν θέλετε να απολαύσετε τα ιαματικά νερά σε πιο οργανωμένο περιβάλλον, κατευθυνθείτε στο ξενοδοχείο Thermae Sylla Spa, το οποίο διαθέτει ιδιόκτητη πηγή. Μια πολύ μεγάλη εξωτερική πισίνα και μία εσωτερική, προγράμματα μασάζ και χαμάμ θα σας χαλαρώσουν και θα κάνουν την απόδραση στην Αιδηψό αξέχαστη.

Λουτρά Καμμένα Βούρλα

Δυστυχώς τα μεγάλα υδροθεραπευτήρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους αλλά είναι προσβάσιμες εξωτερικές πισίνες-λίμνες με θερμοκρασία νερού περίπου στους 33-35 βαθμούς Κελσίου και ελεύθερη πρόσβαση. Τέτοιες θα βρείτε στα λουτρά Κονιαβίτη, κοντά στην Εθνική Οδό και πριν τον οικισμό και λίγο πιο κάτω στα Λουτρά Καλλυντικών. Είκοσι πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω, στις Θερμοπύλες, τα κτίρια των λουτρών έχουν εγκαταλειφθεί αλλά θα βρείτε την ομώνυμη ιαματική πηγή και έναν ωραίο καταρράκτη σε εξωτερικό χώρο. Τέσσερα χιλιόμετρα πιο κάτω στη Δαμάστα βρίσκονται τα λουτρά Καλλιδρόμου ή αλλιώς Ψωρονέρια. Σε μια μεγάλη λίμνη θα δείτε αρκετούς ντόπιους να βουτάνε στα ιαματικά νερά. Η λίμνη φωτίζεται και από προβολείς και είναι ωραία εμπειρία και η νυχτερινή υδροθεραπεία. Αν θέλετε ιαματικά νερά σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο Galini Wellness Spa & Resort το οποίο διαθέτει κέντρο spa 3.000 τ.μ. με πισίνες ιαματικού νερού.

I

Κατηγορίες: E Travel Blog